Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak defosuz, esnek ve yumuşak bir kuruluşda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlayacak katıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mürtefi miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de biröte mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer akıllıca bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada lezzet maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tam muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve içime apiko sunmak içindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro gönen değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında içilen bir puro ülkü gönen değerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine için oldukça munis ve içilebilir en tam değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir şahıs bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir bedel olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen nüansı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişçilikimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize için bu gönen değerleri neyi değişçiliktirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna saat ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en hayır bedel bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız öz ortalama 6 ay içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine oturmuş bu düzenek sıcaklıktan özgür olmadığı için mukannen bir saat içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca bir küme suhunet değişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti çıkarmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu bedel iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in durmadan ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en hayır seçenek olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Gece gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde mürtefi gönen değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak sabit bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Bir Cevap Yazın