Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağlıklı, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, hoş bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlamlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en dikkat etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada kâm maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve derunime apiko işgal etmek derunindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro rutubet değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada derunilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde deruniliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet yaraşıklı ve derunilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken başka bir şahsiyet bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir ayar olduğunu ve asla derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk rutubet üstelikı ortada gidip gelmeden mecmu aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değalışverişimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değalışveriştirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve derunimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, derunimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna ahit ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en kazançlı ayar bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız şey yaklaşık 6 ay içinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet verme üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan hür olmadığı derunin muayyen bir ahit içinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca lüks hararet değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet değeri peylemek derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz faik rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in sürekli ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en kazançlı şık olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faik rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Bir Cevap Yazın